“5 km nieuwe voetpaden”
Iedereen is voetganger, al is het maar van de deur tot aan de auto. Daarom zijn veilige voetpaden zo belangrijk.
#volks heeft een plan klaar om de komende zes jaar maar liefst 5 km voetpaden te verbeteren of nieuw aan te leggen. Op de eerste plaats focussen we ons op de hoofdwegen in de bebouwde kom waar nog geen voetpad ligt en op de centra.
We denken hierbij o.m. aan:
- Nattestraat tussen steenweg en fietspad
- Processiestraat met deel van Asbaan
- Langestraat
- Kerkstraat en Kerkplein
- Borredam, Molenstraat en Keizerstraat
“Lombeek verdient een nieuw centrum”
De voorbije zes jaar hebben we de rem gezet op de ondoordachte appartementsbouw in Lombeek.
We zijn in vergevorderde onderhandelingen om het perceel van de Smismanshoeve te verwerven. Samen met een aantal andere percelen in eigendom van de NMBS en de Vlaamse Milieumaatschappij biedt dit een unieke kans om een toekomstbestendig dorpscentrum te realiseren. Ook CC De Ploter heeft daarin zijn plaats.
Op basis van twee participatietrajecten en in samenwerking met het team van de Vlaamse Bouwmeester werd hiervoor een toekomstvisie uitgetekend.
De volgende zes jaar willen we starten met de uitvoering hiervan. Onze eerste prioriteit is het verminderen van het overstromingsrisico. Door het openleggen van de Lombeek wordt dit met maar liefst 70 cm verlaagd! Rond de beek komt een parklandschap, met veel groen en speelmogelijkheden voor kinderen. Ook is er ruimte voor extra plaatsen voor langparkeren.
In het najaar van 2026, na afloop van de werken op de Fossebaan, kunnen we starten met de heraanleg van het kerkplein en de Kerkstraat. Er komt een hedendaags plein met ondergrondse waterberging, groenvoorzieningen, parkeerplaatsen voor kortparkeren en plaats voor de wekelijkse markt. We hebben ook aandacht voor veilige verbindingen voor zachte weggebruikers. De Kerkstraat wordt heraangelegd in asfalt en met degelijke voetpaden. Voor een fietspad is de breedte helaas te smal. Dit lossen we op door de aanleg van fietssuggestiestroken buiten de zone 30.
“Meer spontane ontmoetingsplekken voor de jeugd”
28,4% van onze inwoners is jonger dan 25 jaar. Ook hen wil #volks een stem geven. We herwaarderen de jeugdraad en geven via een kindergemeenteraad ook jongere kinderen een stem. We streven ernaar om een officieel “kindvriendelijke gemeente” te worden, waarbij kinderen en jongeren bij elk initiatief betrokken worden. Gerichte communicatie naar de jeugd, bijvoorbeeld via Instagram, is daarbij essentieel. De jeugddienst willen we sterker naar buiten oriënteren, met een jeugdconsulent die actief jongeren opzoekt, zowel in verenigingen als op straat en aan hangplekken.
Kinderen en jongeren hebben behoefte aan sociaal contact & ontmoetingsplekken zijn daarbij cruciaal. In overleg met hen willen we het aantal ontmoetingsplekken uitbreiden en verbeteren, met de inrichting van multisportterreinen, het plaatsen van tafels en vuilnisbakken.
Mogelijke locaties zijn o.a. park Kruikenburg, Puls, Outdoor Wambeek en achter de padelterreinen aan de Heidestraat. De publieke ruimte richten we kind- en jeugdvriendelijk in, zoals het kerkplein in Lombeek en de markt. We zorgen voor een belevingspad in park Kruikenburg. We zetten het huidige beleid qua openingsuren voor de fuifzaal en het jeugdhuis voort.
De voorbije zes jaar deed #volks het al: 1 boom erbij voor elke inwoner. Nieuwe bospercelen kwamen erbij, bijvoorbeeld aan de Nattestraat, tussen Heidestraat en Sibbekensveldstraat, aan park Kruikenburg en in Hertigembos.
Dat willen we de volgende zes jaar herhalen, om van Ternat een nog groenere gemeente te maken. We denken hierbij aan uitbreidingen in Hertigembos, de geboorteboomgaard en park Kruikenburg.
Onder meer op de Fossebaan komen nieuwe laanbomen & op de Bodegemstraat extra haagstroken. We promoten de aanleg van geveltuinen.
Elk gezin kan een boom voor de voortuin krijgen om zo het straatbeeld te vergroenen.
“10 extra politieagenten voor onze politiezone”
Het aantal diefstallen is in Ternat sterk gedaald. Goed werk van onze politiediensten!
Enkel winkeldiefstal nam toe door de vele extra winkels met de komst van The Leaf.
Elke diefstal blijft er één te veel. Daarom zorgt #volks voor 10 extra politieagenten voor onze zone en een versterking van het cameraschild.
We onderzoeken de mogelijkheden om de verlichting op bepaalde plaatsen (bijv. op de markt en kruispunten) opnieuw te laten branden. Op andere plaatsen zorgen we voor een betere zichtbaarheid door meer reflectoren.
“Een toekomst voor onze gemeentescholen”
Onderwijs is voor #volks heel belangrijk. We zetten dan ook verder in op een sterk flankerend onderwijsbeleid voor alle Ternatse scholen. Zo willen we zwemlessen betaalbaar houden & de basisscholen ondersteunen bij huiswerkbegeleiding.
We garanderen onze gemeentescholen ook op lange termijn een toekomst door de gebouwen verder in orde te zetten. Voor De Kiem Wambeek maken we een gebouwenstudie op. Voor De Kiem Lombeek komt er een volledig nieuwe school met een schoolsportzaal en parkeermogelijkheden. De architect is aangeduid, de budgetten zijn vastgelegd en de werken zelf kunnen starten in 2026.
“Onze lokale ondernemingen doen Ternat bruisen”
Ternat telt 1.908 ondernemingen. Voor de 1.600 kleinste ondernemingen schrapten we tijdens de afgelopen bestuursperiode de bedrijfsoppervlaktebelasting, zoals we in ons vorig verkiezingsprogramma beloofd hadden.
Ook in de toekomst wil #volks voor ondernemers een betrouwbare en ondersteunende partner zijn. Be Local is onze bevoorrechte gesprekspartner. We bieden onze ondernemers één aanspreekpunt in onze organisatie aan. We herwaarderen de handelskernen en bieden meer kortparkeerplaatsen aan.
Terrasvergunningen zijn het hele jaar mogelijk.
We verhogen de cheques voor buurtfeesten indien zij aankopen bij lokale ondernemingen.
Samen met de VDAB organiseren we jobdagen om de vele vacatures met onze inwoners te matchen.
“Veiliger & vlotter verkeer op de Assesteenweg”
In samenwerking met het agentschap Wegen en Verkeer heeft #volks de voorbije zes jaar heel wat kunnen realiseren op de Assesteenweg, denk maar aan het veilige op- en afrittencomplex en de fietspaden tussen Lombeek en de industriezone. De volgende zes jaar willen we verder werk maken van vlotter en veiliger verkeer op deze gewestweg.
We willen een masterplan voor de Assesteenweg & denken hierbij o.a. aan:
- een betere lichtenregeling, zeker in Lombeek,
- verkeerslichten of een fietsbrug aan de fietssnelweg terhoogte van het recyclagepark,
- de aanleg van fietspaden tussen het recyclagepark & Eizeringen.
Dankzij de inzet van onze #volks schepenen is het onderzoek naar een ondertunneling van de spoorovergang in Ternat in het regionaal mobiliteitsplan van de vervoerregio Vlaamse Rand opgenomen (uit te voeren in 2025-2027).
Op dit moment onderzoekt Wegen en Verkeer op vraag van de gemeente Ternat de haalbaarheid om de industriezone rechtstreeks op de E40 aan te sluiten.
“Ook wie minder digitaal vaardig is, moet goed geholpen worden”
4 op 10 Vlamingen zijn minder mee met het digitale gebeuren. Onder meer via onze bibliotheekwerking wil #volks hen hierin versterken.
Als gemeente willen we de nodige aandacht hebben voor niet-digitale communicatie. Bewonersbrieven bij wegenwerken en andere belangrijke informatie komen ook steeds op papier.
Via LED-borden in elke kern kunnen we kort op de bal spelen. Eén dag per week is het gemeentehuis open zonder afspraak. En tweejaarlijks houdt #volks een bewonersvergadering in elke kern, zodat iedereen ons op korte afstand weet te vinden.
In tussentijd vindt u op het kaartje op p. 16-17 de #volks vertegenwoordigers in uw buurt.
“Seniorenconsulent zorgt voor extra ondersteuning”
Tegen 2040 komen er in Ternat 1.050 65-plussers bij, waarvan 675 80-plussers. Daarom wil #volks het seniorenbeleid versterken. We doen dit in nauwe samenwerking met de seniorenraad.
Op dit moment onderhandelen we met één van de woonzorgcentra in Lombeek over de verkoop van een stuk grond, zodat er een 40-tal extra rusthuisplaatsen kunnen komen.
Om de senioren die thuis wonen te ondersteunen, willen we een seniorenconsulent inzetten, die mensen op de goede weg kan zetten bij administratieve kwesties, maar ook bij praktische zaken zoals kleine klusjes.
Hiervoor willen we een beroep doen op vrijwilligers, deeleconomie en waar nodig professionele klusjesdiensten.
“Extra ondersteuning van evenementen & verenigingen”
Verenigingen in Ternat zijn enorm belangrijk voor #volks. Zij maken Ternat tot de levendige gemeente die ze vandaag de dag is. We investeren als gemeente mee in de infrastructuur van jeugd-, sport- en andere verenigingen. We denken o.m. aan nieuwe lokalen voor KLJ en een kunstgrasveld voor KFC Wambeek-Ternat en Dames Ternat aan Puls. We ondersteunen verenigingen ook met werkingssubsidies en een vrijwilligersdatabank. We helpen bij de stockage van verenigingsmateriaal en bieden aan verenigingen herbruikbare bekers aan.
We actualiseren het ruimtelijk uitvoeringsplan recreatie, zodat verenigingen als de hockeyclub, KLJ, KFC Wambeek-Ternat en FC Dames Ternat meer ruimtelijke mogelijkheden hebben.
We organiseren evenementen zoals de 11 juli-viering, Sinksenkermis en de jaarmarkt. Andere evenementen zoals Rock Ternat, Midwinter Lombeek, Strapatzen, Midzomer Wambeek, Den Bos Feest en de vele straat- en buurtfeesten ondersteunen we financieel en met materiaal.
We houden de eigen infrastructuur ten dienste van de verenigingen, zoals het zwembad en sportcentrum, in goede staat. We treden in overleg met de kerkgemeenschap om de toekomst van de parochiehuizen en buiteninfrastructuur (bijv. heraanleg parking parochiezaal Ternat) ook op lange termijn veilig te stellen.
“Onze gemeente moet landelijk blijven”
De voorbije zes jaar hebben we hard gewerkt aan twee ruimtelijke uitvoeringsplannen om het landelijk karakter van onze gemeente te versterken.
Met het RUP Open Ruimte wil #volks de open ruimte (landbouwgebied, natuur, bos …) behouden en versterken. We houden hierbij rekening met alle rollen die de open ruimte vervult: natuur, landbouw, zachte recreatie, regulering van het klimaat- en de waterhuishouding …
In het herbevestigd agrarisch gebied geven we prioriteit aan de professionele landbouw.
In het RUP willen we bijna 30 hectare woonuitbreidingsgebieden bouwvrij maken en definitief groen houden.
Het gaat om:
- de oostkant van het binnengebied D’Hoef in Wambeek
- het binnengebied aan de Bollestraat
- het grote woonreservegebied ten zuiden van de Brusselstraat.
Na een eerste vergadering met alle overheidsdiensten die advies moeten verlenen, gaan we het plan hier en daar nog wat bijschaven. De bedoeling is om dit najaar een voorlopige goedkeuring te doen. Daarna wordt het plan voor participatie voorgelegd aan de bevolking.
Op het college van 5 september werd de startnota van het RUP Versterking Landelijk Karakter goedgekeurd. Binnenkort wordt deze startnota aan de inwoners voorgesteld in een openbaar onderzoek.
Met dit plan wil #volks de ontwikkelingen in de bebouwde ruimte in Ternat gerichter sturen en zo bijdragen aan een kwalitatief en aangenaam woonweefsel.
We geven graag de krachtlijnen al mee:
→ Sterke beperking van de zones waar appartementen kunnen komen
→ Nieuwe verkavelingen enkel in de centra, met veel groen, goede waterhuishouding en functies voor de buurt zoals voetwegen, publiek groen, parkeervoorzieningen …
→ Behoud landelijk wonen in het grootste deel van onze gemeente
→ Tegengaan van verdere lintbebouwing.
“Betaalbaar wonen voor onze kinderen”
De mediaanprijs van een gesloten of halfopen bebouwing in onze gemeente bedraagt 320.000 euro. Wie kan dat betalen?
#volks wil werk van meer sociale woningen. Volgens de Vlaamse richtcijfers moeten er in Ternat nog een 30-tal sociale woningen bijkomen.
Vanaf 1 juli 2025 zal de nieuwe woonmaatschappij Providentia in uitvoering van het beleid van de Vlaamse Regering alle woningen overnemen van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting. Dat zal de uitvoering van nieuwe projecten versnellen, maar ook een beter beheer van het huidige patrimonium mogelijk maken en de leegstand tegengaan. Dit najaar al wordt er op de gemeenteraad een nieuw toewijzingsreglement geagendeerd, zodat mensen met een band met Ternat voorrang krijgen.
Via ons ruimtelijk uitvoeringsplan (zie hoger) willen we alternatieve woonvormen in Ternat mogelijk maken, zoals cohousing en woningdelen, om het wonen zo betaalbaar mogelijk te houden.
“Cultuurcentrum nog meer ten dienste van lokale verenigingen & kunstenaars”
Samen met de Vlaamse Bouwmeester werd een toekomstplan voor Lombeek-centrum uitgetekend (zie pg. 20).
Hierin werden ook de mogelijkheden voor een splinternieuw cultuurcentrum onderzocht. Voor een kleine gemeente als Ternat is het niet haalbaar om tegelijk een nieuwe gemeenteschool én een nieuw cultuurcentrum te bouwen. De schoolgebouwen van De Kiem Lombeek zijn in slechtere staat dan de gebouwen van De Ploter, dus geven we daar prioriteit aan.
Net als de voorbije zes jaar doen we de nodige investeringen in De Ploter om het gebouw operationeel te houden en de werking voort te zetten. Naast het culturele aspect willen we De Ploter sterker inzetten ten behoeve van het verenigingsleven en de Ternatse kunstenaars. We voorzien ook een programmatie in de bib en De Ploter op maat van kinderen en jongeren. Via de kunstenacademie en partners als Noise Gate kunnen onze inwoners zich als kunstenaar ontwikkelen.
“Een leefbare & bruisende stationsomgeving”
#volks wil het veiligheidsgevoel aan het station van Ternat verhogen. We laten de verlichting in de stationsomgeving reeds elke nacht opnieuw branden. Permanente camerabewaking is hier op zijn plaats, ook bij de fietsenstallingen. Inwoners krijgen de mogelijkheid een fietsbox te huren.
Ook op andere plaatsen in de gemeente plaatsen we verder veilige fietsenstallingen.
We willen van de stationsomgeving een bruisende buurt maken. Om de handelaars te ondersteunen creëren we meer kortparkeerplaatsen.
“Ternat wapenen tegen overstromingen & klimaatopwarming”
Grote delen van onze gemeente zijn overstromingsgevoelig, waaronder de centra van Lombeek, Ternat en Wambeek.
Andere plekken zijn dan weer gevoelig voor erosie. Daarom voert #volks het hemelwater- en droogteplan verder uit.
In het Riviercontract Bellebeek werken we samen met de buurgemeenten en de Vlaamse Milieumaatschappij om het water in het stroomgebied van de Bellebeekvallei beter te beheersen.
Het wordt alsmaar belangrijker om ons te wapenen tegen een veranderend klimaat en de gevolgen ervan.
De basisinsteek is het verhogen van de weerbaarheid van ons natuurlijk systeem.
Groenblauwe maatregelen vormen de aangewezen strategie: natuur en water in een heel belangrijke rol, ook in het publiek domein, om de klimaatverandering te temperen en leefbaar te houden voor onze kinderen, jeugd en ook ouderen.
Concrete acties uit ons klimaatactieplan:
- water toegankelijk maken door aanleg van waterpleinen, vlonders, openleggen beken …
- meer schaduw op pleinen door groen, pergola’s, geleide planten …
- eigen CO2-uitstoot verminderen door renovatie of nieuwbouw van gemeentelijke gebouwen en door elektrificatie van het gemeentelijk wagenpark
- meer laadpalen
- zonnepanelen op publieke gebouwen
- deelsystemen, zoals Cambio, en inzetten op circulaire economie
Het volledige klimaatactieplan is te vinden op https://www.ternat.be/klimaatactieplan
“Een unieke historische driehoek in centrum Ternat”
Ternat beschikt over een unieke historische troef: de drie historische machten – overheid, kerk & adel – liggen in een driehoek met elkaar verbonden.
Er is natuurlijk de in heel Vlaanderen bekende Dreef. De beuken hebben er sterk te lijden onder droogtestress. Samen met Erf, de erfgoedstichting van de provincie Vlaams-Brabant, is er een plan uitgewerkt om de beuken te redden, zonder in de parkeergelegenheid te snoeien. Dat brengen we in uitvoering.
De buitenkant van de kerk werd reeds mooi gerenoveerd. In 2025 maken we werk van het oud-gemeentehuis, te beginnen met de buitenschil.
Het voormalige gemeentehuis krijgt een waardige bestemming als erfgoedcentrum, waar ook de Heemkring onderdak krijgt, met ruimte voor de administratie, trouwzaal, …
We maken ook buitenhuwelijken mogelijk.
Het kasteel Kruikenburg komt in de veilige handen van de school. We sluiten met hen een samenwerkingsovereenkomst om het kasteel regelmatig publiek open te stellen. Het parkgebied is al van de gemeente en dat waarderen we in samenwerking met Erf verder op. We integreren de twee recent aangekochte percelen in het parkgebied.
“Een gedragen visie op de gemeenschapsinfrastructuur in Wambeek”
We hebben de afgelopen tijd verschillende vragen gekregen over de gemeenschapsinfrastructuur in het centrum van Wambeek. De KLJ vraagt ondersteuning voor degelijke nieuwe lokalen. De kerkgemeenschap werkt aan een plan voor het kerkgebouw, het orgel en de pastorij.
Outdoor vraagt een betere aanleg van de parking. De site moet ook mooi landschappelijk geïntegreerd worden en verdient een groene omgevingsaanleg. Gemeentelijke basisschool De Kiem heeft nood aan een langetermijnplan voor de schoolgebouwen.
#volks komt graag aan al deze wensen en noden tegemoet.
Samen met alle actoren willen we een toekomstvisie voor al deze gemeenschapsinfrastructuur ontwikkelen. Natuurlijk hoeft niet alles hierop te wachten. We hebben de afgelopen zes jaar al heel wat aangepakt, zoals de renovatie van het voormalige Maantje tot schoolgebouw, nieuwe afdaken, de verbetering van de inrit van Outdoor, de restauratie van de kerkhofmuur en de pastorijmuur.
En deze herfst overbruggen we verder de gracht aan Outdoor, leggen we de toegang volledig in asfalt aan en verbeteren we de voetweg naar de school.
“Meer & betaalbare kinderopvang”
Kinderopvang vinden is een zorg voor heel wat jonge ouders. In Ternat heeft maar 1 kind op 3 plaats in de kinderopvang. Dat moet dringend omhoog.
Daarom tekenen we samen met partners zoals Infano in op elke oproep vanuit Vlaanderen voor extra kinderopvang. We onderzoeken de mogelijkheid om een gemeentelijke grond ter beschikking te snellen voor extra kinderopvangplaatsen. We ondersteunen de onthaalouders om gemotiveerd aan de slag te blijven. En om alles administratief te vereenvoudigen bouwen we het loket kinderopvang verder uit.
Samen met partners als Infano en Sportika, maar ook in eigen beheer (bijv. Makis) zorgen we voor een fijn vakantieaanbod.
“Minder geluidshinder door het verkeer”
Ternat wordt doorsneden door heel wat transportinfrastructuur: denk maar aan de E40, Assesteenweg en beide spoorlijnen.
Dat zet de leefbaarheid van onze gemeente onder druk. We kunnen niet alle hinder wegnemen, maar waar mogelijk wil #volks toch stappen zetten. Op termijn willen we op alle hoofdwegen in de bebouwde kom de betonvakken vervangen door asfalt. De voorbije zes jaar deden we dat reeds op de Nieuwbaan en Sluisvijverstraat. De komende jaren pakken we de Fossebaan, Kerkstraat en Langestraat aan.
Ternat is ook één van de weinige gemeenten zonder geluidschermen aan de E40. De Vlaamse Overheid (Agentschap Wegen en Verkeer) heeft dit op vraag van de gemeente bekeken. Enkel aan de Steenvoordestraat en Brassaertlos heeft de plaatsing van geluidschermen volgens hen voldoende impact om de investeringen te verantwoorden. Daar wil #volks dus ook werk van maken.
“Iedereen mee dankzij een sterk integratie beleid”
22,3% van onze inwoners is van buitenlandse herkomst. Daarom maakt #volks werk van een sterker integratiebeleid.
We zetten verder in op een brugfiguur om nieuwkomers toe te leiden naar werk, school en het gemeenschapsleven. We organiseren taalkampen voor anderstalige kinderen en praatgroepen om volwassenen Nederlands te laten oefenen.
Een onthaaldag maakt onze nieuwe inwoners wegwijs in de gemeente.
“10 km extra fietspaden & fietsverbindingen”
Ternat behaalde in de gemeentemonitor van 2017 één van de slechtste scores van Vlaanderen op het vlak van veilige fietsinfrastructuur.
Daarom heeft #volks de afgelopen jaren een inhaaloperatie opgestart, denk maar aan de fietspaden op de Assesteenweg, de fietspaden op de Sluisvijverstraat en Nieuwbaan en enkele fietsstraten.
De volgende zes jaar willen we ons fietsplan verder uitvoeren. We plannen maar liefst 10 km extra veilige fietspaden, grotendeels gesubsidieerd door de hogere overheid.
De eerste werken voor de fietspaden op de Fossebaan starten deze herfst, met de heraanleg van de nutsvoorzieningen en het verwijderen van een deel van de bomen. Na de werken volgt een nieuwe aanplanting.
In de zomer van 2025 start de aanleg van de fietsbrug over de Heidestraat ter hoogte van de padelterreinen.
Voor de fietspaden op de Bodegemstraat hopen we binnenkort de onderhandelingen met de eigenaars voor de laatste grondverwerving succesvol af te ronden. We gaan ervan uit in 2025 de bouwvergunning te verkrijgen, zodat de werken in 2026 kunnen starten.
Voor het nieuwe fietspad op de Weverstraat en Van Cauwelaertstraat is het voorontwerp klaar. Momenteel loopt een onderzoek hoe we bij de heraanleg zoveel mogelijk bomen kunnen bewaren. In 2025 kan dan het ontwerp gefinaliseerd worden. Vervolgens moeten er nog gronden verworven worden, een bouwvergunning verkregen en een aannemer aangeduid. Dit betekent dat de werken pas in 2027 kunnen starten. Daarom hebben we dit jaar al de slechte stukken van het huidige fietspad hersteld.
Daar stopt het niet bij: volgende legislatuur starten we de dossiers op voor fietspaden op de Langestraat tussen de Schapenbaan en Schepdaal, en op de Assesteenweg tussen het recyclagepark en Eizeringen.
#volks heeft nog heel wat meer mobiliteitsplannen. Zo willen we de trage wegen verder ontwikkelen, bijvoorbeeld tussen Wambeek-centrum en Outdoor, tussen Gemeentehuisstraat en Keizerstraat, tussen Meersstraat en Steenvoordestraat…
We willen de spoorovergangen op de Meersstraat en Bosstraat verbreden, zodat er een veilig voetpad aangelegd kan worden. We denken ook aan het openbaar vervoer, met meer bushokjes, en dringen bij De Lijn en de nieuwe Vlaamse Regering aan om buslijn 213 Brussel-Ternat-Lombeek-Aalst terug volwaardig uit te bouwen. De werking van de fietsbieb zetten we verder.
Meer informatie over mobiliteit is te vinden in het mobiliteitsplan van de gemeente Ternat, zie https://www.ternat.be/mobiliteitsplan.
“Elke wijk piekfijn, daar gaan we voor”
#volks heeft niet alleen aandacht voor de centra, maar wil dat elke wijk en straat er piekfijn bijligt.
Dat is minder simpel dan vroeger, de gemeente mag bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Een zekere verdraagzaamheid ten opzichte van onkruid is dus nodig. Onze veegwagen rijdt al regelmatig heel de gemeente rond, maar we willen het groenonderhoud verder verbeteren.
We maken werk van ondergrondse glascontainers, te beginnen in de centra. We pakken sluikstorten strenger aan en voorzien hondenpoepbuizen
“Een opwaardering van de Markt van Ternat”
#volks maakt werk van een opwaardering van het marktplein van Ternat. In 2018 werd de markt al gedeeltelijk opgefrist door de aanleg van brede terrassen en meer groen.
In 2025 plannen we hetzelfde aan de kant van het Affligemcafé. We pakken ook de wirwar aan borden en parkeerregimes aan. De wekelijkse markt concentreren we op de grote rechthoek, zodat marktbezoekers vlot op de driehoek kunnen parkeren. We gaan ook in overleg met Horizon om hun parking buiten de schooluren ter beschikking te stellen van de buurt.
Ook de riolering op de markt moet aangepakt worden. De budgetten daarvoor zijn bij onze rioolbeheerder Farys voorzien ten vroegste in 2029. Pas dan kan een complete heraanleg starten. We gaan in overleg met bewoners, marktkramers, handelaars en bezoekers over een toekomstvisie voor de markt.
“Meer veiligheid door duidelijke snelheidszones & gerichte flitscontroles”
#volks is ervan overtuigd dat snelheidsovertredingen meestal zonder kwade wil gebeuren, door een onduidelijkheid of onoplettendheid. Daarom kiezen we voor duidelijke snelheidszones, met duidelijke markeringen op de grond en via borden. De LED-snelheidsborden die we geplaatst hebben, zijn hierin een eerste stap. Met asverschuivingen en andere aanpassingen van de weginfrastructuur willen we de snelheid spontaan binnen de perken houden. We zorgen overal voor duidelijke voorrangsregelingen.
Toch zijn er ook automobilisten die bewust met hoge snelheden door woonwijken racen of speedelecs die aan 45 km per uur door een zone 30 rijden. Deze verkeersovertreders willen we hard aanpakken. Dankzij ons netwerk van LED-snelheidsborden en onze andere meettoestellen hebben we een goed zicht op waar en wanneer er veel te snel gereden wordt. Op basis daarvan kan de politie gerichte flitscontroles inplannen.